Hvem er overflødig – du eller presentasjonen? De fleste sovner av en presentasjon full av tekst med en person som holder høytlesning rett fra presentasjonen alle kan lese. Noen lager spennende presentasjoner som trollbinder tilhørerne – gang på gang. Andre har kjørt seg fast i et spor og skjønner ikke hvorfor tilhørerne alltid sovner. 

1. Bruk få ord og korte setninger


Det er ikke noe galt i å bruke mange ord. Vi har ingenting imot å høre på folk som snakker fort og mye, så sant det er mening i det de sier. Som presentatør eller foredragsholder kan du gjerne eksponere ordrikdom. Men gjør det muntlig. Presentasjonen bak deg, på lerretet eller storskjermen, skal bare understøtte det du sier, ikke konkurrere med det. Bruk illustrasjoner.

Derfor bør du bruke så få ord som mulig i selve presentasjonen. Korte titler, liste med punkter («bullets») foran hver linje gjør det lettere å frigjøre seg fra lange setninger og i stedet bare bruke stikkord.

2. Skap visuelt velvære


Ro, orden og system. Bruk samme stil i bilder og illustrasjoner. Masse forskjellig clip-srt ser fort rotete og uprofesjonelt ut. 

3. Tilpass presentasjonen til mottakerne


Relevans! Hvem snakker du med? Presentasjonen må tilpasses forskjellig om du snakker til ledelsen eller f.eks programmerere. Snakk målgruppens språk og hold deg til det som er relevant og interessant for nettopp den målgruppen. 

4. Bruk effekter smart


Bruk animasjoner for å forklare prosesser og konsepter. Rolig bildebevegelser kan også skape en ekstra spenning i presentasjonen.

5. Lær deg bildekomprimering


Det er pinlig, også for tilhørerne, å oppleve at presentasjoner krasjer eller plutselig begynner å bevege seg langsomt, som om noen har tømt sirup i pc-en. Det er lurt å gjøre grafikken i presentasjonen så enkel og smidig som mulig. Det innebærer først og fremst at man må være bevisst på komprimering og forenkling av fotografier og video.

6. Bruk enkle grafer


De fleste forretningspresentasjoner inneholder grafiske fremstillinger. Alle bedrifter med respekt for seg selv vil gjerne vise hvor mye de har vokst de siste årene. Grafer inngår derfor som en naturlig del av de innledende lysbildene i en presentasjon.

Men velg dine grafer med omhu. De er et fint virkemiddel til å vise trender og endringer, men bare så lenge de er enkle og inneholder færrest mulig forklaringer og definisjoner.

7. Med ryggen mot presentasjonen


Ideelt sett bør man kjøre en toskjermsløsning der man selv ser presentasjonen på sin egen bærbare pc mens man står med ansiktet mot tilhørerne og ryggen mot lerretet. Med en slik løsning kan man dessuten legge opp ulik visning på lerretet og på pc-skjermen, der sistnevnte kan vise notater og stikkord som bare foredragsholderen ser, eller en miniatyr av det neste lysbildet, slik at man er forberedt på hva som kommer.

8. Tre ganger tre


3 x 3 er en praktisk og klassisk tommelfingerregel for foredragsholdere. Den går ut på at du konsentrer deg om maksimalt tre hovedpoeng i foredraget – og banker dem inn tre ganger. Ikke minst konklusjonen må være klar på disse tre poengene.

Faktum er at folk flest ikke er i stand til huske mer enn noen få hovedpoeng eller budskap fra en presentasjon, og i stedet for å drukne tilhørerne i poeng de ikke husker, er det bedre å bruke foredrag til å hamre inn tre hovedpoeng – på en så grundig måte at de garantert husker disse poengene, i hvert fall.

9. Ha noe i bakhånden


En foredragsholder vil helst kjøre gjennom presentasjonen slik han eller hun har designet og planlagt den. Men tilhørerne tillater ikke alltid det. Tvert imot er det ofte en eller annen ekstra kritisk eller oppmerksom person til stede som avbryter foredrag med spørsmål og kommentarer.

Den erfarne foredragsholder har en sjette sans for hvor spørsmålene pleier å komme og imponerer med å ha noen ekstra lysbilder i bakhånden – lysbilder som ellers ikke ville blitt vist, men som man nå henter opp for å demonstrere at dette spørsmålet eller denne motforestillingen hadde man naturligvis tenkt på.

10. Det aller viktigste: Generalprøven

Kilde: http://www.vg.no/forbruker/teknologi/data-og-nett/powerpoint-presentasjonen-som-holder-folk-vaakne/a/191026/